torsdag 29 mars 2012

Köttfärslimpa fylld med bacon, persilja och svamp


För någon vecka sedan lagade vi Saulis favoritmat; köttfärslimpa med bacon och svamp. För att vara en så enkel och lättlagad maträtt är smakupplevelsen faktiskt ganska suverän.. I den här limpan använde jag turkisk yoghurt istället för mjölk/gräddfil/grädde.. Riktigt bra blev det!

Till limpan behövs:

400 g maletkött
1 dl ströbröd
2 dl yoghurt
1 lök
1 ägg
1/2 paket bacon
salt
peppar
chili-pulver
paprika-pulver
200 g trattkantareller
persilja

Ugnen skall vara på 225 °C.

Jag började med att blanda yoghurten med ströbrödet och lät det svälla en stund (ca 10 min. ). Undertiden hackade jag löken i riktigt små bitar. Jag blandade sedan i löken, ägget och färsen i ströbrödet, och blandade sedan i ORDENTLIGT med salt och peppar, chili- och paprika-pulver. Jag tillade också lite örter som t.ex basilika och oregano.

Då färsen var klar stekte jag de färdigt förvällda trattkantarellerna i smör tillsammans med lök och bacon, som jag tidigare skärt i bitar. Jag tillsatte persilja i blandningen då allting var färdigstekt.

Jag smorde sedan en ugnsform, och satte färsen i den smorda ugnsformen. Jag formade färsen till en avlång klump, med en skåra i mitten som gick nästan igenom ugnsformen. Dit in satte jag svamp-lök-bacon-persilja blandningen, och stängde sedan igen fickan så ingenting av fyllningen syntes. Därefter satte jag aluminiumfolie över färsen - och in i ugnen! Där fick den vara i ca. 40-60 min, lite beroende på hur tjock färsen är.. Då spadet som kommer ur färsen är genomskinligt- då är limpan färdig!

Jag brukar servera köttfärslimpa med mos, lingonsylt och kanske tom. lite broccoli.. Myyycket gott och enkelt. Ibland brukar jag istället för att fylla limpan med bacon linda baconet runt limpan. Också det blir fint och gott.. :)


söndag 18 mars 2012

Viltskav och mos


En mycket enkel rätt som Sauli har lärt mig laga (en av de få.. ;) ) är viltskav! Jag gör det hela mycket enkelt för mig, och köper Pirkkas "snabba viltskav", och middagen är klar på nolltid..

Du behöver:

1 paket Pirkkas viltskav
1 lök
3 morötter
1 tärning köttbuljong
hela pepparkorn
salt

Jag börjar med att hacka löken och skala och skiva morötterna. Sedan steker jag det isiga köttet, och då det är stekt sätter jag i morötterna och löken och låter dem stekas en stund. Då de är stekta häller jag ca 3 dl vatten  över köttet, och smular sedan i buljongtärningen. Vid det här laget brukar jag också slänga i 10-15 hela pepparkorn och salta allting. Skavet får koka på låg värme tills morötterna är mjuka, ca 10 min. Vi brukar äta viltskav med mos... Och lingonsylt förstås!

måndag 12 mars 2012

Tomatsoppa med tortellini

Hemma hos oss har vi nu i några dagars tid njutit av tomatsoppa med tortellini (lagar man soppa och är två pers. tvingas man till Saulis förskräckelse oftast att äta samma mat i flera dagar.. Är det dessutom frågan om en soppa utan nämnvärt mycket kött är mannen i huset inte precis överlycklig.. :P).


Till soppan använde jag:

1 burk krossade tomater (200g) ( när jag hällde i burken märkte jag att jag i misstag köpt passerade tomater.. Fungerade lika bra, blev bara lite mindre tomat-bitar)
5 tomater
1 paket tortellini fyllda med någon form av skinka
1 stor lök
1 klyfta vitlök
1 grönsaksbuljong
1 paket bacon
3-5 dl vatten
rosmarin
dragon
salt
peppar


Jag började med att skära löken, baconet och tomaterna i passliga bitar (och lyckades förstås skära av halva tummen, så sjuktransport Sauli fick komma och plåstra om mig och fortsätta skärandet). Jag stekte löken och baconet, och satte undertiden vatten och de krossade (passerade i mitt fall) tomaterna i en kastrull för att koka.. Då löken och baconet var färdigt stekt satte jag de i tomatblandningen tillsammans med tomaterna. Jag lät det hela koka i ca. 15 min. Därefter tillsatte jag örterna och kryddorna och lät allting puttra en liiten stund till, tills konsistensen och smakerna blivit rätt. Då själva soppan var färdig tillsatte jag tortellinin och kokade tills de blev mjuka. Då tortellinin mjuknat är soppan färdig!



söndag 11 mars 2012

Guacamole, curry-dipp, morötter och nuggets!

Idag blev det söndagsmys för hela slanten i vårvädret! Efter en runda till gymmet lagade vi morot och nuggettar (Sauli trodde han hade köpt chicken nuggets, meen de va visst grisnuggetar.. :D ) med guacamole och curry-dipp! Jag har aldrig lagat guacamole förut, men smörjan blev riktigt lyckad om jag får säga så själv!

Varmt och skönt i vårsolen.. Perfekt för nuggets och dipp!


Guacamole (2+ pers)

1/2 avokado
1 tomat
1 vitlkösklyfta
1 msk citronsaft
salt
peppar

Jag skalade 1/2 avokado, och mosade den. Därefter hackade jag en tomat i riktigt små delar, blandade det hela med den mosade avokadon och pressade i vitlöken. Sedan hällde jag i citronsaften, saltade och pepprade och rörde om. Voilà!

Curry-dipp (4+pers)


1 burk gräddfil (ca 2,5 dl)
1/2 dl majonnäs
1,5 msk curry
1 msk citronsaft
salt
peppar

Jag blandade gräddfilen och majonnäsen, och tillsatte sedan curryn, citronsaften, salt och peppar. Jag rörde om allting och satte det i kylen tills servering. Klart för dippning.. :D

Guacamolen (till vänster) blev både färg-glad och god.. Sauli gillade curry-dippen bättre, men JAG, jag höll på guacamolen!


lördag 10 mars 2012

Pesto- Pasta med Mozzarella

Nu kommer världens enklaste studerande-mat! Jag åt själv första gången det här med ett gäng bruudar i Berlin, då vi var där på skol-resa! Mycket gott, mycket enkelt och myycket billigt!




För 1 pers. behöver du

pesto
pasta
mozzarella
salt
peppar
basilika
körsbärstomater
olivolja

Man sätter pastan och koka och skär under tiden upp mozarell-osten och körsbärstomaterna. Därefter är det bara att blanda i någon matsked pesto och tomaterna i pastan, salta och peppra och sedan lägga mozarellabitarna på det hela och hälla lite oliv-olja utanpå! Basilika kan man endera blanda med i pastan, eller använda som dekoration. Eller ja, som båda om man känner för det.. :D Gott och enkelt! Tomaterna kan man lämna bort om man vill, och vill man ha lite mer sås kan man laga en tomatsås och blanda i t.e.x. lök och kryddor/örter... Är man lat och inte orkar laga någonting är det här PERFEKT!

Man kan såklart laga peston själv också, om man känner för det.. Det skall i varje fall jag prova på i något skede, då jag har lite mer inspiration att laga mat..



torsdag 8 mars 2012

Gös i ugn!

Gös i ugn med saltgurka och lök!

Nu är jag tillbaka igen, och tänkte börja med en fiskrätt jag lagade tillsammans med mormor och mamma då de var på besök- en tre-generationers gös! Receptet var mommos, så hon skötte "det kritiska", medan mamma stekte svampen och löken och jag skivade allting och lagade salladen! Pojkarna satt i soffan och såg på skidskytte- vilken arbetsfördelning alltså!

Till fisken behövdes (6 pers):

6 gösfileér
3 saltgurkor
4 stora champinjoner
1 stor gul lök
2,5 dl grädde (vi hade grädde som var smaksatt med peppar)
salt
peppar

Gösfileérna saltades, och lades sedan i en smord ugnsform. Jag hackade saltgurkorna och skivade löken, och lökten stektes sedan i smör. Jag skivade champinjonerna, och stekte sedan dom också tillsammans med löken. Löken, svamparna och saltgurkan sattes utanpå fisken, och vi hällde sedan grädden utanpå. Allting pepprades, och sattes sedan i ugnen i 200° C i ca. 30 min. Vi åt fisken med kokt potatis.
Kolla in dom tuffa fiskbesticken.. Kniven är rundad på ena sidan! Inte helt enkelt bara för oss stackare som äter med kniven i vänster hand..