måndag 27 februari 2012

Solsemesteeeer awhiii!

Eilat, här kommer viiiiiiii! Ha de bra i kalla Finland.. ;P

lördag 25 februari 2012

Bruschetta med tomat


Färggrannt och fint! 
Till vändagen lagade jag tomatbruschettan som en liten förrätt. Jag inspirerades av Saulis förrätt som han fick på en italiensk restaurang som vi besökte med mamma och mommo & mofa (pappa låg hela veckoslutet hemma hos oss och hade minst 100 ° feber... enligt honom själv ivarjefall..).. Även det här var myyycket lättlagat, och både smakar och ser fint och fräscht ut!

Ugnen skall vara på 250°C

Till 8 bruschettan använde jag:

1 ciabatta-bröd (med fullkorn, om jag minns rätt?)
5 tomater
1 kruka färsk basilika
3 klyftor vitlök
olivolja
salt
peppar

Jag började med att skära tomaterna i små, små bitar. Sedan hackade jag basilika, och lade det i tomatblandningen. Efter det pressade jag i vitlöken. Det kanske lönar sig att först pressa i 2 klyftor och sedan den tredje ifall det behövs. Jag lade rikligt med salt och peppar, och hällde därefter på lite olivolja, och rörde som allting ordentligt. Till sist skivade jag brödet i passliga skivor.

Då gästerna kommer är det bara att slänga in brödet i ugnen i någon minut tills de har fått färg och blivit krispiga. Sedan sätter man tomatblandningen utan på, och dekorerar det hela med några basilika-blad, om det blivit sådana över. Lätt som en plätt!


fredag 24 februari 2012

Smarrig Hallon-Cheescake



Den här ostkakan lagade jag då vi fick finbesök från Borgå- då mommo och mofa och mina föräldrar var på besök. Samma kaka lagade jag också till nyår, då vi åt middag i Ekenäs hos våran kompis Anssi! God blev den på nyår, och lika god blev den den här gången också. Till och med min käre mor som ätit ostkaka så det kommer ut ur öronen gillade kakan! Ett säkert kort med andra ord....och lättlagad dessutom! :)

Till ostkakan behövs:

Botten:
200g digestivekex
75 g smör

Fyllning:
4 gelatinblad
2 msk hett vatten
200g naturell färskost ( t.ex philadelphia ost)
1 dl socker
3 tsk vaniljsocker
2 1/2 msk citronsaft
2 1/2 dl grädde

Glasyr:
1 påse frusna hallon (2 påsar rekommenderas)
2 gelatinblad
2 msk hett vatten

Jag började med att smula sönder kexen (tyvärr för hand, försökte t.o.m desperat krossa kexen med en stavmixer i brist på annat, vilket tyvärr resulterade i kex-smulor i hela huset...) och blandade därefter det smälta smöret med kex-smulorna. Kex- och smörblandningen satte jag sedan i en form med löstagbara kanter. Ifall man vill ha bort bottnet på formen lönar det sig att sätta bakplåtspapper i formen...

Då bottnet var gjort började jag med fyllningen. Jag satte 4 gelatinblad och ligga i vatten för att mjukna i ca. 5 min. Under tiden blandade jag färskosten med sockret, vaniljsockret och citronsaften. Därefter vispade jag grädden löst. Sedan var det gelatinbladens tur! Jag kramade ur vattnet från gelatinbladen, och smälte dem i 2 msk hett vatten. Då gelatinbladen smält hällde jag dem i en tunn stråle i färskosten under omrörning. Genast därefter blandade jag sakta grädden i färskosten och hällde sedan snabbt fyllningen i formen över kex-bottnet. Därefter ställde jag formen i kylskåpet i 4 timmar (3-5 timmar). 

När kakan hade varit i kylskåpet tillräckligt länge började jag blanda ihop fyllningen. Jag använde frysta hallon, så jag hade haft hallonpåsarna ute och tinat en längre tid så de var mjuka och upptinade. Från frysta hallon blir det också en "hallonsaft" som jag också använder som glasyr. Jag satte igen 2 gelatinblad i vatten i ca. 5 min. Sedan smälte jag bladen i 2 msk hett vatten, och hällde därefter lösningen i en tunn stråle i de upptinade hallonen med hallonspadet och rörde sedan om. Jag hällde snabbt hallonen över kakan, och satte sedan ostkakan i 30 min. i kylskåpet. Sedan är det bara att servera kakan och njuta!




fredag 17 februari 2012

Laxpasta



Frystömmningen fortsätter, så för en tid sedan lagade vi laxpasta. Nu har vi bara en bit fisk kvar, och Sauli gillade pastan så mycket så vi får väl lov att laga laxpasta av den biten också.. Receptet är mycket enkelt, och kräver inte så hemskt mycket ingredienser.

För 4 portioner behövs


150-300g lax
pasta
1 lök
1 burk smetana
1-2 dl grädde
1-2 tsk citronsaft
salt
peppar
citronpeppar
1/2 kruka dill

Jag började med att strimla laxen och ta bort benen. Därefter saltade och stekte jag den. Medan laxen stektes hackade jag löken, och lade på pastan att kokas. Sedan stekte jag löken, och blandade den med laxen. Då laxen och löken var färdigt stekta blandade jag i grädden, och genast därpå smetanan. Allting fick koka upp, och därefter kryddade jag såsen med rejält med salt och citronpeppar. Jag lade till lite vanligt peppar också. Därefter hällde jag i lite citronsaftskoncentrat. Pressad citronsaft är så klart bättre, men som fattig studerande tager man vad man haver... Då pastan kokat färdigt blandade jag pastan i såsen, och hällde i dillen. Sedan var det bara att njuta!

Tycker själv att broccoli passar suveränt med lax, så brukar alttid endera blanda det med i pastan eller äta broccolin skilt bredvid. Den här gången blev det bredvid...





måndag 13 februari 2012

Pytt-i-panna! Finns det någon bättre krabbismaaat?


Då Sauli mår dåligt sådär "dagen efter" vill han ha pyttipanna. Å det var just det vi lagade för någon dag sedan då herremannen inte riktigt mådde som en prins. Enkelt och lätt är det dessutom!

För 3 portioner använde jag

5 potatisar
1 korv (HK blå)
2 morötter
1 lök
1/3 purjolök
1/2 dl färsk basilika

Jag styckade allting utom basilikan i passliga bitar och slängde det i en het stekpanna med smör. Jag och Sauli turvisades med att röra om och fylla på smör, och efter ca 30-40 min. var allting klart. Jag kryddade det hela förutom med basilikan med salt, peppar och grillkrydda. Vi lagade också lite broccoli som vi serverade till pytipannan. Enkelt, lätt och gott!


söndag 12 februari 2012

Moussaka och minnen från Rhodos

Efter ett roligt veckoslut med familje-besök, vilket betydde att karln min och jag fick sova på golvet i köket på en onormalt smal madrass (vad gör man inte för sina föräldrar och sina morföräldrar?), är vi åter igen ensamma i vårt lilla krypin. Vad vi har njutit av nu under veckoslutet får ni se om en liten tid- för i kväll blir det moussaka!

Moussaka-både ett gott och billigt alternativ!
För en tid sedan, då vintervädret var onaturligt kallt och solen inte visat sig på flera dagar, kom jag att tänka på semesterresan till Rhodos som jag och S gjorde förra sommaren. Och tänker man på Rhodos kommer man oliiidligen (haha, Så ska det låta-humor ;P) att tänka på moussaka. Så jag bestämde mig för att för första gången i mitt liv laga moussaka! Jag blandade lite av vad jag själv kom ihåg grekerna hade med i sin moussaka och ett recept jag hittade här hemma... Jag hade både hjälp i köket och sällskap vid matbordet av min kompis Sofie! :)

Till moussaka för 4 pers. använde jag

1 äggplanta/aubergin
5 potatisar
1 dl ströbröd (skorpmjöl)
1/2 dl riven ost

Ostsås
1/2 dl rypsolja (olivolja skulle vara ett bättre alternativ)
5 dl mjölk
1/2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl riven ost
salt
peppar
1 tsk kanel

Köttfärssås
400 g malet kött
1 stor lök
500 g krossad tomat
2 klyftor vitlök
salt
peppar
(örter)

Ugnen skall vara på 225° C

1. Jag började med att skiva äggplantan i ca 1 cm tjocka skivor. Därefter strödde jag salt över skivorna och lät dem stå i ca 20. min. Äggplantan var aningen brun-fläckig då jag skar upp den, men förstod efter samtal till mommo att det är helt normalt.. :)

Medans jag väntade på äggplantan lagade jag vitsåsen. Jag blandade oljan, mjölken och mjölet i en kastrull och lät det här koka upp. Då såsen kokat upp lade jag i äggen, som jag sakta vispat, några rediga nypor salt och peppar samt en tesked kanel. Jag satte också i osten, och lät det här koka upp tills osten smält. Därefter fick såsen svalna och vänta på att det restiga skulle bli färdigt!

Därefter hackade jag löken till köttfärssåsen och stekte den. Då löken var gyllenbrun satte jag i maletköttet och stekte det också. Tomatkrossen tillsattes tillsammans med den pressade/ hackade vitlöken. Såsen saltades och pepprades, och ifall man vill ha örter med i såsen skall dom också tilläggas nu. Såsen fick puttra i ca 15 min.

Då köttsåsen puttrade och vitsåsen var klar började jag steka äggplantsskivorna. Jag stekte dem i smör.  Då äggplantorna var i stekpannan smorde jag en ugnsform färdigt, och satte skivorna dit då de fått färg och blivit ordentligt stekta. Medan skivorna stektes skivade jag också potatisen i tunna (1 cm) skivor. Potatisskivorna satte jag sedan på äggplantan i ugnsformen. Därefter bredde jag ut köttsåsen över potatisen, och till sist vitsåsen utanpå. Överst strödde jag ströbrödet, och sedan ost utanpå. Sedan är det inget mer än att sätta moussakan i ugnen i 40 min.!

Då moussakan kommer från ugnen skall den gärna svalna en stund för att bli riktigt god! Inte så den blir kall förstås, men inte brännhet heller.. :)



Och sist men absolut inte minst-lite bilder från Rhodos!


Mys på stranden

Solnedgång

Ingen smart ide att lägga sig på den kanten inte.. Brännande hett juh!
Vattenpaark


Poolen <3

Puss







fredag 10 februari 2012

Salta-pajer på två vis; skinkpaj och vegetarisk paj med Brie-ost

Skinkpaj med ananas och lök
Förra veckoslutet hade vi Borgå-gänget på besök, och då bakade jag två pajer. Själv gillade jag den vegetariska varianten så mycket, att jag bestämde mig för att laga den pånytt tills imorgon då vi får ÄNNU finare gäster- mina morföräldrar och mina föräldrar kommer och hälsa på! Ska bli kul att visa Åbo och hur vi bor för mommo å mofa! Jag har också lagat en ostkaka med hallon tills imorgon. Recept på den kommer senare!

Då jag lagade pajerna var jag aningen lat, och eftersom det fanns en hel del annat att göra och förbereda inför tuparena bestämde jag mig för att använda färdigt pajbotten (pirkkas). Brukar köra med det, det är både enkelt och gott. Tycker själv att det är svårt att få ihop ett ordentligt saltapaj-botten.. Nåjoo, jag hade ivarjefall ett färdigt frysbotten i båda pajerna..

Skinkpaj
pajbotten
1 lök
1 påse strimlad skinka
1 burk konserverad ananas i bitar
3 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 tsk senap
1 1/2 dl riven ost
2 tsk salt
2 tsk peppar
basilika

Ugnen skall vara på 200°C.

Jag pressade ut det tinade pajbottnet i en pajform. Därefter satte jag skinkan, ananasen och löken på pajen och började sedan förbereda stanningen. Jag knäckte äggen i en skål, hällde på mjölken och grädden och blandade sedan i senap, kryddor och till sist osten. Jag dekorerade pajen med basilika, och satte den i ugnen där den fick vara i ca. 40 min. 

Bild på den vegetariska pajen. Jag använde en form med avtagbara kanter. Inte en helt tokig idee! 
Vegetarisk paj med Brie-ost
1 rågpajbotten
1 tomat
1 paket Brie-ost
4 jätte-champinjoner
1 soltorkad tomat 
pinjenötter
oregano
basilika
salt
peppar
3 ägg
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 1/2 dl ost

Jag skivade löken, tomaten, sltorkade tomaten, Brie-osten och champinjonerna. Därefter stekte jag champinjonerna i olja och kryddade dem med ordentligt med salt, peppar, basilika och oregano. Jag satte först champinjonerna på pajbottnet, och radade sedan ut de skivade tomaterna. Därefter hällde jag över den hackade soltorkade tomaten, och pinjenötterna. Jag lade också färsk basilika över pajen. Till sist satte jag den skivade Brie-osten över pajen. Stanningen gjorde jag på samma vis som ovan, och hällde den sedan över pajen. Också dne här pajen fick vara 30-40 min. i ugnen (200°C).

Pajen innan jag satte den i ugnen. Visst har jag ett sött förkläde på mig? :P

måndag 6 februari 2012

Pepparsås och morötter-fortsättning från förra inlägget!

Halloj!

Efter ett stressigt, kul veckoslut med tuparen och Borgå-besök är jag tillbaka! Ska fortsätta på receptet jag slutade med förra gången, så att jag sedan kan visa vad våra Borgå-gäster fick njuta av.. :P


Pepparsås

Rödpeppar
Grönpeppar
Svartpeppar
Salt
Grädde
1/2 paket Philadelphia ost med pepparsmak
1 lök
spad av köttet

Pepparsåsen gjorde jag genom att först krossa röd-,grön- och svartpeppar i en mortel. 

Pepparkornen var stenhårda, så det här slutade som vanligt med att Sauli fick ta över..
*svaga jag*
















Jag stekte löken i samma stekpanna som jag tidigare använt till att steka köttet i, så att såsen får lite mer smak.. Därefter hällde jag grädde i pannan, och lät det hela koka upp. Jag hittade en öppnad philadelphia ost med pepparsmak i kylskåpet, så blandade också med den i såsen. Därefter slog jag i pepparblandingen, 4 rediga nypor salt och köttspad som runnit ur köttet som stektes i ugnen. Det hela fick koka upp. Jag tyckte inte riktigt att konsistensen på såsen var som den skulle, så gjorde den liiite tjockare med att blanda potatismjöl med vatten och hälla i det i såsen. EN riktigt lyckad sås, om jag själv får säga!















Morötter
3 morötter
1 lök
salt
peppar
smör/olivolja
persilja
(vitlök)

Morötterna gjorde jag genom att först skala och skiva morötterna. De sattes sedan i en kastrull, dit jag sedan tillsate en hackad lök. Altting fick stekas i smör på relativt låg värme, så att morötterna blev mjuka. Då morötterna började mjukna saltade och pepprade jag dem. Allting fick sedan stå ännu en stund på spisen. Då morötterna var färdiga att serveras blandade jag i en ordentlig näve persilja. 

Jag brukar också laga vitlök i morotsblandingen, men det fanns inte hemma just då (vem har INTE vitlök hemma, liksom??). Men gott blev det ändå..  


onsdag 1 februari 2012

Hasselbackspotatis, gris innerfile med pepparsås och smörstekta morötter- en enkel söndagsmiddag!


Då man åker hem till mamma och pappa över veckoslutet kan man alltid vänta sig god mat... Nu för tiden står jag oftast för kockandet, så dom får komma hem till färdigt dukat bord! Lyx för dom, tycker jag! NU den här gången lyckades både två dessutom försena sig till middagen, då dom var ut och skida. Jag trodde, efter att ha lyssnat på Pappa, som i flere dagar skrytit om hur han skidar på 28 min den 7 km långa banan, att de skulle vara hemma efter ca 40 min. Där stod jag med maten färdig, lagom snopen då de anlände efter 1,5h... Dom skurkarna hade skidat den längre länken, som är lite under 20 km.. Suck!


Jag lagade i varje fall hasselbackspotatis, gris innerfilée i ugn med pepparsås och smörstekta morötter. Å gott blev det!

Till middagen behövs:

Hasselbackspotatis
12 potatisar (2/man, å pappa som äter som en varg behöver 4a)
skorpmjöl
smör
salt

Gris innerfilée i ugn
Gris innerfilée
smör
salt
peppar

Vad som behövdes till morötterna och pepparsåsen finns i följande inlägg.. Det hittar ni här!

Ugnen skall vara på 225° C.

Eftersom potatisarna tog längst tid att laga började jag med dom. Jag skalade 12 potatisar, och skar hack i potatisarna igenom nästan hela potatisen (1 cm från att ha skärt igenom hela potatisen). Därefter smorde jag en form, och satt potatisarna i formen. Jag penslade potatisarna med smör, och satte dem i ugnen. Potatisarna skulle vara i ugnen ca. 40 min, lite beroende på potatisarnas storlek. Det lönar sig att kolla med jämna mellanrum om dom är mjuka. Då potatisarna varit en stund (ca. 5-10 min) tog jag ut dem, och penslade dem med smör igen. Jag gjorde det här igen, efter ungefär 10 min. till. Efter ytterligare ca. 5 min tog jag ut potatisarna, penslade dem med smör och en här gången strödde jag även skorpmjöl över potatisarna! NU kan potatisarna lämnas i ugnen, och vara där tills de är mjuka. Då potatisarna är mjuka tog jag ut dem från ugnen, och strödde salt över potatisarna.

Visst ser det gott ut? Lite annorlunda potatisar, men busenkelt att laga!
Köttet, som också skall vara i ugnen började jag med efter att jag fått potatisarna i ugnen första gången. Jag började med att "rensa" köttet, och ta bort allt det vita som syns på filéen. Därefter delade jag biten i två lika stora delar, saltade och pepprade bitarna, och brynte dem i stekpanna med smör. Då ALLA sidor av köttet fått en svängom i stekpannan satte jag filéen i en ugnsform, och in i ugnen med potatisarna! Jag hade köttet i ugnen i 20 min., men det beror ganska långt på hur stor köttbit du har.. Det lönar sig nog att kolla efter alltid emellanåt, så köttet inte blir torrt...

Köttet, också det riktigt lyckat om jag får säga så själv.. :D

Skriver recepten till såsen och morötterna i morgon, eller senare idag..